100ml nara sadrži 16% potrebne dnevne količine vitamina C.
Sok od nara smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a ulje semenki i fermentisani sok sprečavaju razvoj tumorskih ćelija kod raka dojke i prostate.
NAR je voće koje su još u antičko doba koristili kao lek, a zbog velikog broja semenki smatrao se simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću.
Potiče iz predela koji se proteže od Irana do severne Indije, odakle su ga stari Grci preneli na Mediteran. Drevni Egipćani sahranjivani su sa ovom voćkom, jer su verovali da simbolizuje nadu u novi život.
Jestivi delovi ploda, koji sazreva u kasnu jesen ili početkom zime su sok i seme.
Plod nara bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem.
Za sok nara dokazano je da ima veće antioksidansno delovanje, čak i od crnog vina i zelenog čaja.Ispijanjem ovog soka u trajanju od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21% i značajno se pojačava dotok krvi u srce.
Izuzetno dobar učinak nar postiže i pri lečenju posekotina, opekotina i drugih rana.
Zato, nauka danas potvrđuje praktično ono što su drevni narodi oduvek znali, da je “nar zaista čudotvorna voćka”.
Tradicionalna medicina poručuje da se redovnim konzumiranjem nara dobijaju čvrsti nokti, lepa i zdrava koža i kosa, kao i duševni mir.
Britanski naučnici dokazali su da svakodnevno konzumiranje nara usporava oksidaciju DNK u ćelijama, što usporava i proces starenja.
Trebalo bi uzimati ekstrakt od celog voća, u kome se nalaze srž, kora i seme u vidu kapsula, poboljšanje opšteg stanja može da se očekuje već posle mesec dana.
Pozdrav, do narednog posta.
Milica :)
Sok od nara smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a ulje semenki i fermentisani sok sprečavaju razvoj tumorskih ćelija kod raka dojke i prostate.
Potiče iz predela koji se proteže od Irana do severne Indije, odakle su ga stari Grci preneli na Mediteran. Drevni Egipćani sahranjivani su sa ovom voćkom, jer su verovali da simbolizuje nadu u novi život.
Jestivi delovi ploda, koji sazreva u kasnu jesen ili početkom zime su sok i seme.
Plod nara bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem.
Za sok nara dokazano je da ima veće antioksidansno delovanje, čak i od crnog vina i zelenog čaja.Ispijanjem ovog soka u trajanju od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21% i značajno se pojačava dotok krvi u srce.
Izuzetno dobar učinak nar postiže i pri lečenju posekotina, opekotina i drugih rana.
Zato, nauka danas potvrđuje praktično ono što su drevni narodi oduvek znali, da je “nar zaista čudotvorna voćka”.
Tradicionalna medicina poručuje da se redovnim konzumiranjem nara dobijaju čvrsti nokti, lepa i zdrava koža i kosa, kao i duševni mir.
Britanski naučnici dokazali su da svakodnevno konzumiranje nara usporava oksidaciju DNK u ćelijama, što usporava i proces starenja.
Trebalo bi uzimati ekstrakt od celog voća, u kome se nalaze srž, kora i seme u vidu kapsula, poboljšanje opšteg stanja može da se očekuje već posle mesec dana.
Milica :)
Нема коментара:
Постави коментар